شیوه تدریس رشته علوم و صنایع غذایی در انتشارات گیلنا قسمت (1)
- بهدست: محمدرضا بهادری
- دستهبندی: مقالات
- Tags: معرفی رشته علوم وصنایع غذایی،معرفی رشته ها،معرفی رشته های تجربی
شیوه تدریس رشته علوم و صنایع غذایی در انتشارات گیلنا قسمت (1)
مقدمه ای برای معرفی رشته علوم وصنایع غذایی : این روزها بشر پی برده است که غذا خوردن تنها برای پاسخ به احساس گرسنگی نیست بلکه رفتاری است که از طریق آن کمبودهای جسم تأمین شده و سلامتی تضمین میگردد. برای حفظ این سلامتی نیاز است که انواع ویتامینها، پروتئینها و مواد مغذی لازم، همیشه در دسترس باشد. طبیعی است که بسیاری از مواد غذایی در همه فصلها یافت نمیشود، این است که فرهنگ نگهداری از غذا برای زمان طولانی به صورت کنسرو جا افتاده است، کنسروهایی که در کارخانههای صنایع غذایی به صورت آماده و نمیه آماده (پخته، منجمد، خشک شده، افشره و …) تهیه میشود.از سوی دیگر ساختار غذای مصرفی عامه مردم نسبت به گذشته تغییر یافته است، به عنوان نمونه اگر نان در سبد غذایی مردم ۵۰ سال گذشته، بیشترین مورد استفاده را داشته است، امروزه انواع غذاهای دیگر از جمله ماکارونی، سوسیس و کالباس و بسیاری از غذاهای آماده گیاهی و حیوانی، سبد غذایی عموم مردم را تشکیل میدهند. همچنین بعضی از مواد غذایی مثل روغن و چای که در گذشته به صورت باز استفاده میشد، امروزه در کارخانههای صنایع غذایی در بستهبندیهای بهداشتی عرضه میشود. کارخانههایی که در تشکیل و نحوه فعالیت آنها، متخصصان بسیاری نقش دارند که از جمله این متخصصان میتوان به فارغالتحصیلان رشته علوم و صنایع غذایی اشاره کرد که کنترل کیفیت و بهداشت مواد غذایی بر عهده آنهاست. در توضیح این رشته میتوان گفت که در هر کارخانهای هدف، تولید بهترین محصول است. محصولی که از هر جهت مطلوب و بدون عیب و نقص بوده و در عین حال ضایعات بسیار کمی داشته باشد. برای رسیدن به این هدف باید بر روی تولید محصول غذایی نظارت و کنترل داشت؛ یعنی از همان ابتدا که ماده خام به کارخانه میآید تا زمانی که پس از تغییرات و تبدیلات لازم، بستهبندی شده و برای عرضه آماده میشود، باید محصول مورد نظر کنترل و آزمایش گردد. برای مثال هنگام تهیه بیسکویت یا کلوچه از زمانی که آرد وارد کارخانه میشود تا زمانی که مواد مورد نیاز مثل رنگ و طعمدهندهها به آن اضافه میگردد و در نهایت ماده مورد نظر پخته میشود، باید مرحله به مرحله توسط مسؤولین آزمایشگاه نمونهبرداری و آزمایش گردد. که این کار توسط متخصصان علوم و صنایع غذایی شاخه کنترل کیفی انجام میگیرد.در واقع در رشته علوم و صنایع غذایی، دانشجویان، تکنولوژی صنایع غذایی مختلف از قبیل صنایع لبنیات، غلات، گوشت، روغن، قند، سبزیجات و میوهجات را فرا میگیرند. همچنین درباره صنایع نگهداری مواد غذایی، بستهبندی و کنترل کیفی مواد غذایی آموزش میبینند؛ یعنی دانشجو یاد میگیرد که چگونه طی فرآیندهایی، عمر مواد غذایی را ضمن حفظ کیفیت و ارزش غذایی آن، طولانیتر کند.
انتشارات گیلنا ناشر برتر کتب آموزشی کنکور
بدون دیدگاه