آشنایی با رشته مهندسی منابع طبیعی در انتشارات گیلنا قسمت (5)
- بهدست: محمدرضا بهادری
- دستهبندی: مقالات
- Tags: معرفی رشته مهندسی منابع طبیعی،معرفی رشته ها،معرفی رشته های تجربی
آشنایی با رشته مهندسی منابع طبیعی در انتشارات گیلنا قسمت (5)
موقعیت شغلی در ایران :
آمارهای سازمان کشاورزی و خواروبار جهانی “فائو” نشان میدهد که درآمد خالص حاصل از تجارت ماهی (صادرات منهای واردات) کشورهای در حال توسعه، اخیراً به ۷/۱۷ میلیارد دلار رسیده است. این رقم بزرگتر از ارزش کل صادرات چای، برنج، کاکائو و قهوه است.در کشور ما نیز صنعت شیلات نقش مهمی در ایجاد اشتغال، بویژه از جهت کیفی دارد. زیرا بخش عمدهای از فعالیتهای شیلات در مناطق دورافتاده و محروم انجام میشود؛ مناطقی که حضور فعالیتهای انسانی از دید سیاسی و امنیتی بسیار مهم است. همچنین، ایفای نقشی که فعالیتهای شیلاتی در کاهش پدیده بیکاری پنهان در مناطق روستایی و سواحل صیادی دارد، برای کشور حائز اهمیت است. زیرا فعالیتهایی که به منظور استفاده از منابع کوچک آبی طبیعی و نیمهطبیعی برای پرورش ماهی، صنایع کوچک پشتیبانی، و فرآوری و تعمیر ادوات صیادی انجام میشود، در کاهش بیکاری پنهان و افزایش درآمد ساکنان این مناطق، بسیار مؤثر است. همانطور که پیش از این گفتیم، برای اجرای برنامههای شیلات، پرورش افراد فنی و کارشناس از اهمیت خاصی برخوردار است؛ افرادی که میتوانند با توسعه فعالیتهای آبزی پروری، بازسازی ذخایر دریای خزر و منابع آبهای داخلی، ترویج مصرف آبزیان پرورشی به عنوان غذای سلامتی، بهبود کیفیت عرضه آبزیان پرورشی، ایجاد مزارع انفرادی پرورش آنها و مراکز تکثیر آبزیان، ارائه آموزشهای مورد نیاز آبزی پروران به منظور تقویت و ارتقای دانش فنی تولید کنندگان، مطالعه وارائه مناسبترین روشهای تکثیر و پرورش آبزیان ، افزایش راندمان و بهبود کیفیت آبزیان پرورشی، شناسایی و مطالعه اراضی مستعد توسعه پرورش آبزیان و انجام تحقیقات در امر شناخت بیماریها، بهداشت و تغذیه آبزیان، نقش بسیار مهم و اساسی در رشد و ارتقای صنعت شیلات بر عهده داشته باشند.
دروس تخصصی گرایش شیلات :
لیمونولوژی، اصول تکثیر و پرورش آبزیان، تکثیر و پرورش ماهی، تکثیر و پرورش آبزیان، اکولوژی دریاها، اصول تغذیه آبزیان، ماهیشناسی عمومی، بیماریها و انگلهای آبزیان، هیدروتکنیک و طراحی استخرها، ماهیشناسی و سیستماتیک، بهداشت و تکنولوژی فرآوردههای شیلاتی، هیدروشیمی، جلسه بحث، پروژه.
گرایش جنگلداری:
گرایش جنگلداری مجموعهای از علوم و فنون است که برای شناخت جوامع مختلف جنگلی و آگاهی از کیفیت و کمیّت آنها، تربیت، پرورش و بهرهبرداری مستمر از تولیدات جنگلی، روشهای مختلف قطع و حمل درختان قطع شده، جادهسازی درجنگل و مهمتر از همه، حفاظت، احیا و توسعه مناطق جنگلی به عنوان تعدیل و تنظیم کننده شرایط آب و هوایی و خاکی و منبع تولید کننده چوب به کار گرفته میشوند.برای مثال، دانشجویان با مطالعه درس “حمایت جنگل” با عوامل تخریب جنگل آشنا شده و روشهای بهبود و حفاظت و نگهداری از جنگل را میآموزند؛ روشهایی که میتواند عامل کاهش فرسایش خاک و فراهم ساختن زیستگاههایی برای حیات وحش گردد. همچنین با مطالعه درسهایی مثل جنگلداری، بهرهبرداری از جنگل و سیاست جنگل میآموزند که چگونه با فراهم ساختن مناطقی برای چرای دامها، میتوان فشار وارد شده بر زمینهای جنگلی را کاهش داد یا چگونه میتوان چوب مورد استفاده برای ساخت وسایل چوبی و سوخت و انرژی را فراهم ساخت تا به این وسیله، هم منافع اقتصادی حاصله از جنگل و هم اکولوژی آن حفظ گردد.
انتشارات گیلنا ناشر برتر کتب آموزشی کنکور
بدون دیدگاه