بهترین روش درس خواندن

مقالات

بهترین روش درس خواندن از نشر گیلنا

داوطلبان کنکوری می پرسند بهترین روش درس خواندن چیست؟ روش درس خواندن رتبه های برتر در سال های قبل چگونه بوده است؟ چقدر تست می زدند؟ چقدر مطالعه می کردند؟ چه کتاب های کمک آموزشی استفاده می کردند؟ چه کلاس های آموزشی شرکت می کردند؟
در این بخش بررسی می کنیم که بهترین روش درس خواندن برای کنکور چگونه است. تا شما هم بتوایند جزء رتبه های برتر شوید!

روش درس خواندن رتبه های برتر به سه بخش تقسیم می شود:

۱) مراحلی که قبل از مطالعه انجام می دهند.
۲) مراحلی که در حین مطالعه انجام می دهند.
۳) مراحلی که بعد از مطالعه انجام می دهند.

مراحل قبل از مطالعه

1- آمادگی ذهنی
2- پیش خوانی و سوال گذاری

آمادگی ذهنی

اولین قدم روش صحیح درس خواندن، از دبیری شروع می شود که آموزش می دهد. برای آموزش، نیاز به یک دبیر خاص یا یک دبیر برند و معروف نیست. زیرا 70 الی 80 درصد دبیرها می توانند یک مبحث را خوب آموزش دهند و به شما منتقل کنند. به شرطی که شما هم آماده یادگیری باشید! اگر با ذهنیت منفی نسبت به دبیر در کلاس درس حاضر می شوید، نمی توانید آماده یادگیری هیچ مبحثی باشید.

شنونده ی فعال بودن در کلاس درس، اولین قدم برای یادگیری است. شما می توانید از دبیری که چندین سال سابقه تدریس دارد، نکات بسیار زیادی یاد بگیرید. اما وقتی با ذهنیت منفی در کلاس حاضر شوید به درس آن دبیر توجه نخواهید کرد. این ذهنیت منفی کار را برای شما را سخت تر می کند. در سال کنکور باید سختی های بیشتری را تحمل کنید. یادگیری، مطالعه، برنامه ریزی درسی و روش درس خواندن تان را حرفه ای تر انجام دهید. زمانی که در کلاس هستید، خوب به دبیر گوش دهید. سوال بپرسید. نکات تستی را بپرسید. اگر درس را متوجه نشدید دوباره از دبیر بخواهید برایتان توضیح دهد و.. با انجام اینها در اصل به خودتان کمک کرده اید.

پیش خوانی و سوال گذاری

بعد از آمادگی ذهنی، مرحله پیش خوانی دروس و سوال گذاری است. وقتی ذهن شما قبل از مطالعه، موضوعی را پیش خوانی کند، سوالاتی بوجود می آید. ذهن برای یادگیری کنجکاوتر می شود. زمانی که به کلاس درس روید و ادامه مطلب را از دبیرتان بشنوید، ذهن تان آرام می شود. آن مطلب را کامل آموزش می بیند و جواب سوالات را پیدا می کند. پس این روش درس خواندن، به صورت پیش خوانی و سوال گذاری، برای جا افتادن مطالب به شکل عمیق تر در ذهن بسیار کاربرد دارد.

قبل از شروع کلاس، در زنگ تفریح یا در زمان های آزاد، کتاب درسی را ورق بزنید. تیترها را نگاه کنید. عناوین را به خاطر بسپارید. تست های مباحث را تحلیل کنید. بعد از آن وقتی دبیر شروع به تدریس می کند ذهن شما کاملا آماده است.

نکته مهم در رابطه با پیش خوانی و سوال گذاری این است که در این روش افرادی دچار توهم یادگیری و غرور کاذب می شوند. فقط منتظر هستند تا با این روش دبیر را به چالش بکشانند. این افراد باید پیش خوانی را به نیت آماده سازی ذهن برای یادگیری بهتر و مفهومی تر انجام دهند نه برای به چالش کشیدن دبیران!

 

مراحل حین مطالعه

3- مطالعه جزوه
4- مطالعه کتاب درسی
5- حل تست و تمرین
6- یادداشت برداری در حین مطالعه

مطالعه جزوه

وقتی می خواهید مطلبی را خوب یاد بگیرید، بدون شک در قدم اول باید یک جزوه ساده را بخوانید. یک جزوه ای که مفهوم موضوع را ساده تر توضیح دهد و مطالعه شما را آسان تر کند. این روش درس خواندن باعث می شود که ذهن تان راحت تر مباحث را یاد گرفته و تحلیل کند.

یک جزوه خوب می تواند جزوه ی دبیرتان باشد. جزوه ی کتاب کمک آموزشی باشد. یادداشت هایی که خودتان سر کلاس نوشته اید باشد و هر چیز دیگری. پس همزمان که مطالب را مطالعه و تحلیل می کنید، برای خودتان خلاصه نویسی و جزوه برداری کنید.

بسیاری از افراد در این دام میافتند که جزوه همه ی درس است. برای مثال معلم چند تمرین در جزوه حل کرده است و این افراد فقط همان ها را به همراه جواب آنها مطالعه می کنند! خواندن جزوه به این روش برای هیچ درسی کافی نیست. در واقع جزوه به تنهایی 20 الی 30 درصد مطالعه شما را تشکیل می دهد. بنابراین مطالعه جزوه درسی لازم است اما نباید به این شکل باشد که شما فقط به خواندن جزوه درسی اکتفا کنید. بلکه باید مراحل دیگر مطالعه را نیز در نظر بگیرید.

مطالعه کتاب درسی

بعد از مطالعه جزوه درسی، نوبت مطالعه ی کتاب درسی است. بسیاری از دانش آموزان و داوطلبان کنکور از مطالعه کتاب درسی فراری اند! طراحان سوالات کنکور هیچ وقت از جزوه درسی یا جزوه های دبیران مدارس یا آموزشگاه ها، برای طراحی تست های کنکور استفاده نمی کنند! طراحان سوالات کنکور تنها و تنها از اصل کتاب درسی برای طراحی سوالات استفاده می کنند. در واقع منبع اصلی سوالات کنکور از اصل کتاب درسی است نه جزوه های آموزشی.

اگر سوالات کنکورهای برگزار شده را بررسی کنید در درس هایی مثل ریاضی، فیزیک، شیمی، می بینید 20 الی 25 درصد سوالات کنکور عینا مانند کتاب درسی، بدون تغییر عدد یا با تغییر عدد مطرح شده اند!

رتبه های برتر کنکور می گویند:” ما همیشه حداقل یک بار کتاب درسی را برای هر درس کامل می خواندیم” اما متاسفانه بسیاری از داوطلبان این منبع اصلی را مطالعه نمی کنند. پس مطالعه کتاب درسی یکی دیگر از ارکان بهترین روش درس خواندن است.

دروسی مثل زیست شناسی، دین و زندگی، روانشناسی، تاریخ و جغرافیا و بخش اعظمی از دروس رشته انسانی منبع اصلی برای مطالعه هستند. پس باید به شکل عمیق تری مطالعه شوند. برای درس های دیگری مثل ریاضی و فیزیک اگر موفق به مطالعه کل کتاب درسی نشدید، حداقل تمرین های آن را حتما یکبار بررسی و حل کنید. ظاهر تمرینات کتاب ساده است اما زمانی که به صورت عملی بخواهید آنها را حل کنید احتمالا به پیچیدگی تمرینات بیشتر پی می برید. دیگر ساده از کنار تمرینات کتاب درسی رد نمی شوید!

حل تست و تمرین

بعد از مطالعه کتاب درسی نوبت به حل تست های آموزشی است. هیچ رتبه برتری در کنکور نتوانسته بدون حل کردن تست های آموزشی رتبه برتر شود. شانس موفقیت در کنکور بدون حل تست های آموزشی بسیار پائین است. سرعت عمل در جلسه کنکور و حل سوالات کنکور، نیازمند این است که از قبل آنقدر مدل های مختلف سوالات و تست های متنوعی را حل کرده باشید که در جلسه کنکور براحتی و با سرعت سوالات را جواب دهید.

رتبه های برتر به طور منظم ۷۰۰ الی ۸۰۰ تست آموزشی در هر هفته حل می کنند. شما هم باید تست های آموزشی زیادی حل کنید. حل تست برای درس هایی مثل ریاضی و فیزیک، اولویت بیشتری نسبت به مطالعه جزوه این دروس دارد. یعنی حدود 60 الی 70 درصد زمان شما برای حل تست های درس هایی مثل ریاضی و فیزیک که درس های تمرینی هستند، باید سپری شود. اما برای درس های خواندنی اولویت با مطالعه کتاب درسی و سپس جزوه و بعد از آن حل تست های آموزشی است.

پس حتما برای تست های آموزشی را در روش درس خواندن خود قرار دهید. رتبه های برتر کنکور تست های هر کتاب کمک آموزشی را دست کم 6 بار حل کرده اند. بعضی از داوطلبان گمان می کند تست های کنکور یکبار مصرف هستند و تنها یکبار باید حل شوند و دیگر نیازی به مرور آنها ندارند. این کاملا اشتباه است. تست ها را باید چندین بار حل کنید تا خوب بر آنها مسلط شوید.

یادداشت برداری و خلاصه نویسی

مرحله بعدی یادداشت بردای و خلاصه نویسی است. در تمام مراحل روش های درس خواندن، می توانید یادداشت بردای کنید. می توانید در کلاس درس، همزمان که یک شنونده فعال هستید، نت برداری کنید. همچنین با پیش خوانی، سوال گذاری و نکاتی که در حین مطالعه کتاب جزوه و حل تست ها نیز به ذهنتان می رسد را می توانید، در خلاصه نویسی هایتان وارد کنید. در آخر هم می توانید یادداشت ها را به شکل دسته بندی شده به روش درخت دانش در بیارید. از این یادداشت ها و خلاصه نویسی ها می توانید به عنوان منبع بسیار مهمی برای مرور در خرداد ماه استفاده کنید. مرور دروس در خرداد ماه یکی از عوامل مهم موفقیت در کنکور می باشد. تعداد مرور در ماه های آخر رابطه مستقیمی با رتبه در آزمون سراسری دارد.

مراحل بعد از مطالعه

7- مرور منظم
8- محک زدن خودتان

مرور منظم

زمانی که درسی را مطالعه کردید ممکن است همان موقع آن را کامل یاد بگیرید. اما بعد از یک الی دو ماه آن را فراموش خواهید کرد. بعضی از افراد که در آزمون های آزمایشی ترازهای بالایی کسب می کنند، اما در کنکور موفق نمی شوند. دلیلش این است که آنها فقط برای همان آزمون آزمایشی مطالب درسی را مطالعه می کنند. بعد از اتمام آزمون، دیگر سراغ آن مطالب نمی روند. این اشتباه است. مبحثی را که برای مطالعه آن زمان گذاشته اید و یاد گرفته اید را باید با مرور های منظم به طور کامل به خاطر بسپارید. زیرا بخش قابل توجهی از سرعت عمل در کنکور بستگی به تعداد مرور دارد.

محک زدن خودتان

بعد از مطالعه مباحث، حل تست و یادداشت برداری، از خودتان آزمون بگیرید. بعد از هر آزمون اگر درصدتان پایین بود بررسی کنید که مشکل چیست. مهارت آزمون دادن، تحلیل آزمون های قبلی، روش مطالعه صحیح، مطالعه کتاب های کمک آموزشی مناسب می تواند دلایل موثر برای کسب یک نتیجه خوب در آزمون باشد. تمامی این موارد را می توانید با مشاور تحصیلی خود در میان بگذارید. یکی از اشکالات افرادی که در کنکور موفق نمی شوند، این است که بازخورد روش درس خواندن خود را نمی بینند.

بررسی کنید که چگونه درس ها را مطالعه می کنید. مثلا اگر یک فصل زیست شناسی را مطالعه کردید، ببینید آیا می توانید آن را به شخص دیگری که زیست شناسی بلد نیست، به شکلی ساده آموزش دهید؟ اگر بتوانید آموزش دهید می توان گفت شما مفهوم آن مطلب را کاملا متوجه شده اید. اما اگر نتوانید آموزش دهید به این معنی است که در یادگیری تان مشکلاتی وجود دارد. بنابراین حتما مرور های منظم داشته باشید و با آزمون گرفتن از خودتان یا شرکت در آزمون های آزمایشی خودتان را محک بزنید.
بزرگی می گوید: شخصی که در زندگی اش به هدف بزرگی رسیده، دو اصل داشته، اول اینکه او چیزی را می دانسته که شما نمی دانید و دوم اینکه تلاشی کرده که شما نکردید! اگر این دو تا اصل را در کنار هم بپذیرید بدون شک شرط های لازم برای موفقیت را پذیرفته اید.

انتشارات گیلنا ناشر برتر کتب آموزشی کنکور

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مقالات
چگونه فیزیک کنکور را 100 بزنیم

چگونه فیزیک کنکور را 100 بزنیم؟ یکی از دغدغه های داوطلبان کنکوری در گروه های آزمایشی ریاضی و تجربی درس فیزیک میباشد درسی استدلالی و نیز محاسباتی که اکثر دانش آموزان از آن هراس دارند و معمولا درصد پایینی در آن کسب میکنند. اما نکاتی ساده و کاربردی وجود دارد …

مقالات
جزوات انتشارات گیلنا در باب روش مطالعه ( بخش چهارم )

جزوات انتشارات گیلنا در باب روش مطالعه ( بخش چهارم )   مرحله ی تفکر: در مرحله تفکر، با فکر کردن به آموخته های خود، به آن ها مفهوم می دهیم. همچنین با معنا بخشی به متون خوانده شده، به تثبیت حافظه کمک می کنیم. به عنوان مثال بین دانسته …

مقالات
جزوات انتشارات گیلنا در باب روش مطالعه ( بخش سوم )

جزوات انتشارات گیلنا در باب روش مطالعه ( بخش سوم ) نکات مطالعه برای کنکور – روش مطالعه پس ختام ( PQ4R) یکی از روش های صحیح مطالعه برای کنکور، روش مطالعه پس ختام ( PQ4R) است. این روش یکی از روش های مطالعه موثر، جهت افزایش بازدهی است. روش …

تماس با خط 1
تماس با خط 2