بهترین روش آموزش تندخوانی قسمت دوم
- بهدست: محمدرضا بهادری
- دستهبندی: مقالات
- Tags: آموزش تندخوانی, تندخوانی
بهترین روش آموزش تندخوانی از انتشارات گیلنا
در بخش اول آموزش تند خوانی سه تصور غلط را بررسی کردیم. همچنین فواید تندخوانی و معایب کندخوانی را شمردیم و در نهایت فرمول محاسبه سرعت مطالعه را معرفی کردیم. قبل از خواندن بخش دوم آموزش تندخوانی، حتما سرعت مطالعه خود را حساب کنید. زیرا اگر ندانید که چه سرعتی در مطالعه خود داشته اید و بعد از انجام روش های تندخوانی، الان به چه سرعتی رسیده اید، میزان پیشرفت خود را متوجه نخواهید شد.
دلایل کندخوانی
1- کلمه خوانی
از ابتدای دبستان به دانش آموزان آموزش می دهند که کلمه کلمه بخوانند. برای مثال بابا، آب، داد. سارا، انار، دارد. باگذشت زمان به جای خواندن تک تک کلمات دو یا سه کلمه را با هم خواندیم.خیلی ها یادشان رفته که کلمات در جملات معنی پیدا می کنند. مثلا کلمه شیر چندین معنی دارد. شیر جنگل. شیر آب. شیر آشامیدنی! تا زمانی که لغت شیر در جمله به کار نرود نمی توانیم بفمیم که منظور از شیر کدام معنی آن است. بسیاری از افراد به کلمات توجه بیشتری دارند تا جملات. این خود موجب کندخوانی می شود. اولین قدم برای یادگیری تند خوانی، پرهیز از کلمه خوانی است.
2- بلند خوانی
متاسفانه بسیاری از مشاوران تحصیلی به اشتباه به داوطلبان می گویند، اگر می خواهید مبحثی را خوب بفهمید آن را بلند بلند بخوانید. زیرا وقتی بلند بلند تکرار کنید یکبار می گویید و یکبار هم می شنوید. همین باعث درک بهتر می شود. این روش کاملا اشتباه است. زیرا اثبات شده است که بلندخوانی یکی از موانع مهم تند خوانی است.
3- لب خوانی
بعضی از افراد بلند بلند نمی خوانند. اما زمانی که کتابی را مطالعه می کنند لب هایشان دائما تکان می خورد. این روش هم اشتباه است.
4- درون خوانی
مانع جدی دیگر تند خوانی، درون خوانی است. به این شیوه که یکبار می خوانند و یکبار دیگر در دلشان آن را تکرار می کنند.
5- برگشت غیر ارادی چشم به عقب
اکثر افراد هنگام مطالعه ناخودآگاه چشم هایشان به عقب بر می گردد و مطالب قبلی را نگاه می کنند. یا به یکباره چشم هایشان آن خط را گم می کند. سرگردانی چشم بین خطوط هم دلیل دیگر کندخوانی است.
6- عدم علاقه به موضوع
آخرین دلیل کندخوانی علاقه نداشتن به موضوع مطالعه است. خیلی ها با اکراه و بی میلی مطالعه می کنند. با خودشان می گویند اصلا چرا باید این درس ها را بخوانیم. اصلا این ها به چه درد ما می خورد. انتگرال به چه کاری می آید. عربی به چه دردی می خورد. با گفتن اینها علاوه بر اینکه به آن موضوع بی علاقه هستند، بلکه روز به روز بی علاقه تر هم می شوند و همین باعث می شود که از سرعت مطالعه آنها کم شود.
اما بپردازیم به پنج تکنیک مهم و کاربردی تند خوانی که باعث افزایش 50 الی 100 درصد سرعت مطالعه می شود.
تکنیک های تندخوانی و آموزش روش های تند خوانی برای کنکور
1- به جای کلمه خوانی جمله خوانی کنید.
لطفا از این به بعد بجای اینکه کلمه خوانی، جمله خوانی کنید. همانطور که گفتیم کلمات در جملات معنی پیدا می کنند. این کار نیاز به تمرین خاصی ندارد بلکه یک تصمیم ذهنی است. از این به بعد روی کلمات مکث نکنید و جمله ها را بخوانید.
برای اطلاع از کلمه خوان بودن یا جمله خوان بودن خودتان ببینید که هنگام زیر کلمات را خط می کشید یا زیر جملات! اگر زیر کل جملات خط می کشید نشان دهنده جمله خوان بودن شماست.
در ابتدای انجام این روش ممکن است سرعت مطالعه تان افت کند. اما بعد از یک هفته سرعت مطالعه تان افزایش خواهد یافت. بنابراین منتظر نباشید به محض انجام تکنیک های تند خوانی سرعت مطالعه تان سریعا بالا رود. بلکه با صبوری و مداومت در انجام آن کم کم آن را افزایش دهید.
2- استفاده از خط بر
تکنیک خط بر دومین روش آموزش تند خوانی است. در دوران دبستان، موقع مطالعه کتاب های درسی با چیزی شبیه خودکار یا انگشت مان خطوط کتاب را دنبال می کردیم تا چشم هایمان خط را گم نکند.
وقتی که انگشت یا یک قلم چشم ها را هدایت کند، سرعت مطالعه بالاتر خواهد رفت. همچنین دیگر برگشت غیر ارادی چشم به عقب را نخواهید داشت. شاید اگر دیگران شما را ببینند برایشان عجیب باشد. اما بدانید همین حرکت به ظاهر ساده کمک شایانی به تند خوانی می کند.
3- به جای لب خوانی،بلندخوانی و درون خوانی،چشم خوانی کنید.
سرعت چشم ها خیلی بیشتر از سرعت زبان است. گفتار انسان تقریبا بین 100 تا 200 کلمه در دقیقه است. اما چشم ها می توانند تا هزار کلمه حتی بیشتر را مطالعه کنند. زمانی که صحبت، لب خوانی، درون خوانی و بلند خوانی کنید، سرعت مطالعه تان بسیار پائین می آید. اگر از این به بعد سعی کنید با چشم هایتان بخوانید سرعت مطالعه تان به طرز چشم گیری افزایش خواهد یافت. این راه شروع بسیار خوبی برای یادگیری تند خوانی است.
4- قانون پارکینسون
چهارمین تکنیک تند خوانی، قانون پارکینسون است. بسیاری از افراد وقتی تحت فشار قرار می گیرند راندمان و کارایی شان بالاتر خواهد رفت. قانون پارکینسون به این شرح است که” مدت زمان انجام یک کار در یک بازه ی زمانی که برای آن مشخص شده است می تواند منقبض یا منبسط شود”
اگر به شما بگویند شش روز دیگر امتحان زیست شناسی دارید، روز پنجم به مطالعه مشغول می شوید. اما اگر بگویند شش ساعت دیگر امتحان دارید، در این شش ساعت تمام مباحث زیست را مطالعه خواهید کرد.
این موضوع را در یک نمودار که محور عمودی آن تلاش و محور افقی آن زمان است، وارد می کنیم. اگر زمان خیلی کم باشد تلاش هم کم است. اگر زمان خیلی زیاد باشد باز هم تلاش کم است. می گویید وقت برای مطالعه هست! اما اگر زمان در یک حد معقول باشد و در شما ایجاد ترس و انگیزه کند، باعث می شود تلاش تان بالاتر برود. دیگر آن کار را در همان بازه زمانی مشخص انجام می دهید.
پس اگر مطالعه حجمی زمانی تعیین کنید، از اتلاف وقت تان جلوگیری خواهدکرد. اگر قبلا چهار صفحه از یک درس را در نیم ساعت می خواندید الان در نیم ساعت می توانید شش صفحه بخوانید.
5- علاقه مند شدن به موضوع مطالعه
فرض کنید ده عنوان درس برای مطالعه در برنامه درسی خود دارید. ممکن است از این ده عنوان تنها هفت عنوان آن را دوست دارید. دلیل دوست داشتن آن هر چیزی می تواند باشد. به هر دلیلی ممکن است به مابقی عناوین درسی علاقه نداشته باشید. اما بدانید لحظه لحظه مطالعه و تمرین هر درسی، همیشه لذت بخش نیست.
ورزشکاری که در حال تمرین کردن و وزنه برداشتن است، از لحظه لحظه تمرینش لذت نمی برد. او به خاطر هدفی که برای خودش تعیین کرده است حاضر است سختی های تمرین را تحمل کند. شما هم هدفی تعیین کرده اید که قرار است به آن برسید. هدف شما ممکن است پزشکی، دندان پزشکی، وکالت، موسیقی دان، گرافیست یا هر چیز دیگری باشد. برای رسیدن به آن هدف باید سختی هایی تحمل کنید تا زودتر به آن برسید.
شاید بعضی درس ها برایتان جذاب نباشد اما بالاخره مطالعه آنها جز برنامه درسی و لازمه رسیدن به هدف تان است. اول و آخر باید تمام دروس رشته خود را مطالعه کنید تا به هدف دلخواهتان برسید.
پس غر زدن و بهانه تراشی را کنار بگذارید. دنبال راهی باشید تا درس ها را بهتر متوجه شوید و به آنها علاقه مند شوید. با خود بگویید” این دروس وسیله رسیدن به هدفم است پس آن ها را دوست می دارم و با دقت و علاقه مطالعه خواهم کرد.” این تغییر دیدگاه کمک خواهد کرد تا سختی های مسیر برایتان لذت بخش تر و ساده تر شود. انتخاب با شماست. از آن درس لذت ببرید یا آن را مانعی برای رسیدن به هدف های بزرگ تان قرار دهید!
انتشارات گیلنا ناشر برتر کتب آموزشی کنکور
بدون دیدگاه